Birçok firma ve yatırımcının sorduğu sorulardan bir tanesi de yatay e-ticaret nedir? Sorusudur. Günümüzde e-ticaret sıklıkla tercih edilen ticaret yöntemlerindendir. Gelişen teknolojiyle hemen her faaliyetin dijital ortam üzerinden yapıldığı bir gerçektir.
Ticaretle uğraşan kişi ve firmalar da bu alanda faaliyet göstermektedirler. Bu alanda faaliyet göstermek yani; ticaret yapmak isteyenlerin öncelikle e-ticaret ve e-ticaret modelleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. e-ticaret yatay ve dikey e-ticaret olmak üzere ikiye ayrılır. Bir firmanın ya da yatırımcının bu modelleri açılımlarını bilmesi önemlidir. Zira, firmanın hangi ticaret modelinde faaliyet göstereceğini belirlemesi gerekir.
İçindekiler
Yatay E-Ticaret Nedir?
Yatay e-ticaret basit tanımıyla; birbirinden farklı ürün gruplarının satışının gerçekleştirildiği sisteme verilen isimdir. yatay e-ticaret nedir? Sorusuna verilecek en pratik cevaplardan biri online süpermarketler ve online Pazar yeri platformlarıdır. Bunlar e-ticaretin en bilinen örneklerindendir.
Yatay e-Ticaret Avantajları Nelerdir?
Yatay e-ticaret birçok avantaj içerir. Sağladığı avantajlar, firmaların ve yatırımcıların dikkatini çekmektedir.
- Giriş hacimleri çok daha yüksektir. Geniş bir ürün yelpazesinin olması ve süreçlerin çok daha kapsamlı olması e-ticaret firmalarının giriş hacimlerinin daha yüksek olmasına imkan tanır.
- İşlem hacmi bakımından daha büyüktür.
- Yatay e-ticaret firmaları, farklı ürün kategorilerini bir araya getirdiği için firmalar çok geniş kitlelere hitap edebilmektedir.
Bu da firmaların daha çok müşteriye ulaşabilmesine olanak sağlar.
Yatay e-Ticaret Dezavantajları Nelerdir?
Yatay e-ticaretin avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da mevcuttur.
Depo Maliyeti
Belirtildiği gibi, yatay e-ticaret birbirinden farklı ürün kategorileri ve geniş ürün yelpazesi içermektedir. Firmalar, stok tutacaklarI zaman bu ürünler için bir depoya ihtiyaç duyarlar. Bunun için de ortaya depo maliyeti çıkar. Bu depolama için büyük bir depoya gereksinim olacaktır. Dolayısıyla,büyük bir depo tutmanın maliyeti de yüksektir. Bu maliyetin de göze alınması gerekir.
Yüksek Rekabet
Birçok yatay e-ticaret firması vardır. Bununla beraber, Pazar payları nedeniyle yatırımcıların da sayısı fazladır. Dolayısıyla, alandaki rekabet çok fazladır. Rekabetin bu kadar yüksek olması pazarda yer almayı zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda bu yüksek rekabet, Pazar payının düşmesine de sebep olmaktadır.
Yüksek Pazarlama ve Reklam Maliyetleri
yatay e-ticaret nedir? Konusunda, reklam ve pazarlama maliyetlerine de değinilmesi gerekir. Rekabetin fazla olduğu bu alanda firmalar için reklamın önemi de yüksek olmaktadır. Firmalar, rakiplerini geride bırakabilmek için reklam çalışmalarına odaklanırlar. Bununla beraber, bu rekabette bir adım önde olunabilmesi için pazarlama çalışmalarının da etkin bir şekilde yapılması gerekir. Reklam ve pazarlama çalışmaları için her firmanın bir bütçe ayırması da kaçınılmaz olmaktadır. Bu da firmalara ekstra bir maliyet yükler.
Geniş Bir Ekip İhtiyacı
Büyük ve yoğun bir çalışma alanı olduğu için iş yükü de fazlalaşır. Şirket içi yönetim, depo yönetimi ve çağrı merkezi gibi birçok bölüm meydana gelir. Bu bölümlerde çalışabilecek işinde uzman ve iyi bir ekibe ihtiyaç vardır. Böyle bir ekibin çalıştırılması da firma için bir maliyet anlamına gelir.
Yatay E-ticaret Nasıl Yapılır?
yatay e-ticaret nedir? Sorusunun cevabı alındıktan sonra en önemli husus; yatay e-ticaretin nasıl yapılacağıdır. Genel olarak bakıldığında fiziksel bir mağaza açmak gibi temel koşulların sağlanması gerekmektedir. e-ticaretin yapılabilmesi için bazı hususlar gereklidir.
Bu hususlar;
- Öncelikli olarak ticareti yapacak olan kişin vergi levhası sahibi olması gereklidir. İlk ve esas koşul budur. Bu nedenle; vergi levhası bulunmayanların ilk olarak vergi levhası edinmeleri gerekir.
- Diğer önemli unsur ise hangi tarzda işletme kurulacağına karar verilmesidir.
- Yatay e-ticaretin yapılacağı bir e-ticaret platformuna ihtiyaç vardır. Bu nedenle bir e-ticaret platformu oluşturulur.
- Toptancıların verileri bu sisteme girilir.
- Banka entegrasyonları yapılır.
- Kurulacak olan bu sisteme, satış raporlama, müşteri takibi ve stok kontrolü gibi özellikler eklenir.
- Bu sistemi hazırlamak yerine hazırlanmış sistemler kişilere sunulmaktadır.
Böylece, hazır bir sitem sayesinde hemen ticarete başlamak mümkün. Konuyla ilgili internet üzerinden detaylı bilgi alınabilir. Şahıs işletmesi, anonim şirket, limited şirket ya da diğer ortaklık türleriyle de işletme kurulabilir.
Hangi e-Ticaret Türü Seçilmeli?
Yatay e-ticaret ve dikey e-ticaret olmak üzere iki grup mevcut. Firmalar ve yatırımcılar, hangi e-ticaret türünü seçecekleri konusunda kararsız kalmaktadır.Bu kararın doğru bir şekilde verilebilmesi için öncelikli olarak iki ticaret modelinin de açılımının bilinmesi gerekir. Yatay e-ticaret modeli yukarıda detaylarıyla belirtilmiştir. Yatay e-ticaret modelinde birbirinden farklı çeşit çeşit ürün gruplarının ticareti yapılabilmektedir. Dolayısıyla, yatay e-ticaret modelinde aynı anda tekstil, elektronik ya da gıda ürünleri satılabilir. Satıcı firma, bir tek kategoriye tabi değildir. Bu da firmalar açısından avantaj olmaktadır.
Dikey e-ticaret ise; yatay e-ticaret modelinin tam tersi bir modeldir. Yani; yalnızca bir ürün grubuna ya da sadece bir markaya hizmet veren platformlara dikey e-ticaret modeli adı verilir. Bu modelde firmalar, tek bir ürün üzerinden satış yapabilirler. Sınırlı sayıda bir ürün satışa sunulduğu için kısa vadelerde istenilen yüksek satış rakamlarına ulaşmayı zorlaşır. Elbette, tüm bunlar düşünüldüğünde firma, yatay e-ticaret firmalarına göre daha az sayıda satış yapmasına karşın sattığı ürünün müşteriye gönderilmesi ve teslim edilmesi için daha fazla maliyet harcayacaktır. Dolayısıyla, dikey e-ticaret modelinde firmaların karşılaşacakları dezavantajlar yatay e-ticaret modeline göre daha fazladır.
Ürün tek olduğu için taleplerde çok büyük artışlar yaşanmaz. Dikey e-ticarette, tek bir ürün söz konusu olduğu için hedef kitleye ulaşmak çok daha zordur. Dikey e-ticarette, sitelerin bir bölümünü sadece tedarik görevini üstlenirler. Başka bir deyişle; üretici ve tüketici arasında bir köprü gibidirler. Bu görev iiçin satışlar üzerinden komisyon sağlarlar.