Türkiye’de E-Ticaretin Gelişimi, Tüm dünya üzerinde hızla gelişen ve birçok kavramın gündelik hayata girmesi sağlanan e-ticaret Türkiye’de de eski bir gelişime sahiptir. Artık birçok ticareti faaliyetin hazır web siteler üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde ticaretin önemli hale gelmesine katkı sağladıkları sonucuna kolaylıkla varılabilir. İnternet üzerinden mal veya hizmet alım satımı şeklinde özetlenebilen bu işlemlerin gelişimi 1996 yılı ile başladı. Türkiye’de e-ticaretin gelişimi söz konusu olduğunda 1996 yılını başlangıç alarak oldukça uzun bir gelişim eğrisine odaklanmak gerekir. Dünya ile hemen hemen aynı paralelde yaşanan gelişmeler sonucunda artık ticaretin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Mağazaları olan işletmeler bile erişilebilirlik ve satın alma hacmini artırmak için e-ticaret yapar hale gelmiştir.
İlk Atılan Adımlar
Dünyada e-ticaretin gelişiminde Platformlar bu konuda en temel yapı taşları olarak kabul edilir. Satın alma ve mal satma özelliklerine hitap eden bu web platformlarının ilk olarak ortaya çıkması ise 1995 yılına denk geliyor. Bunlar:
- Amazon,
- Ebay
şeklinde sıralanabilir. Ardından gelen ve 1999 yılında kurulan Alibaba platformu ise şuan dünyanın en güçlü e-ticaret patformları arasında yer alıyor. Sürekli gelişme ve yenilenme eğrisinde bulunan bu gelişimlerin sonucunda adım adım şuanda kullanılan gelişmişlik seviyesine ulaşılmıştır. Çin merkezli Alibaba ise bu konuda öncülük yapar duruma gelmeyi başarmış ender platformlardan bir tanesidir. Türkiye’de e-ticaretin gelişimi de hemen hemen aynı senelere denk gelir.
İçindekiler
1996 Yılının Önemi
1995 yılında başlayan platfom kurulumlarına 1996 yılına gelindiğinde daha da fazlası eklenmeye başlandı. 1989 yılında başlayan gelişim sonucunda HTML adı verilen ve şuanda da yazılım dilini temeli olan devrimin ortaya çıkması söz konusu oldu. Bu dil sayesinde daha da fazla özellik eklenmesi mümkün hale gelen web siteleri gelişim konusunda hızlı adımlar atarak ilerlemeye devam etti. Gündelik hayatta daha da fazla yer edinen web siteleri zamanla şirketler ve kurumsal yapılar için de vazgeçilmez oldu. EDI adı verilen versiyon ise e-ticaret konusunda ilk versiyon olarak kabul ediliyor. Bu versiyon sayesinde:
- Teknoloji ile birlikte web siteleri de gelişmeye başladı.
- İlk e-ticaret işleminin yapılması söz konusu oldu.
- 1996 yılı Türkiye’de e-ticaretin gelişimi açısından da aynı adımların kısa süre içinde atılmasına neden oldu.
Türkiye’de gelişmeleri yakından takip eden ülkelerden bir tanesi oldu. Bu konuda çalışmalar ve gelişimler ile sürekli yakı takipçi olan ülkemizin de kullanıma başlaması sadece bir kaç sene içinde mümkün oldu.
Türkiye’de 1998 Yılı
1996 yılında ilk atılan adımlar dünyadan sonra Türkiye’de e-ticaretin gelişimi için beklenen gelişmelerin yaşanmasına neden oldu. 1998 yılında ilk kez kurulan bir ticaret sitesi ile Türkiye’de bu gelişim ile tanışmış oldu.
- 1998 yılında hepsiburada.com,
- 2001 yılında gittigidiyor.com,
- 2009 yılında Trendyol,
- 2012 yılında n11.com
kurulunca Türkiye için tarihsel bir süreç başladı. İlk zamanlarda daha az kitleye ulaşan bu web siteleri zaman içinde daha da fazla kitleye ulaşılmasının mümkün olmasını sağlamıştır.
Mobil Gelişim Etkisi
E-ticaret sitelerinde yaşanan gelişimlerle aynı zamanlı olarak mobil gelişimlerin yaşanması da mümkün oldu. İlk ortaya çıktığı zamanlarda dünya üzerinde fazla etkisi olmamasına karşılık zamanla bu durum tam tersi bir şekilde hissedilmeye başlandı. Finansal ve lojistik ilerlemelere ek olarak telefon teknolojilerinin de gelişmesi bu konudaki gelişmelerin daha da fazla olmasına neden oldu.
Mobil cihazların kullanımında yaygınlık olmaya başlaması ile birlikte e-ticaret sitelerine olan talepler daha da fazla olmaya başladı. Birbirini tetikleyen ve ardından da daha çok alışveriş imkanının ortaya çıkmasına neden olan bu iki önemli gelişim sayesinde sektördeki işlemlerin %70’i mobil kanallar aracılığı ile yapılır bir hal aldı.
2017 Yılı ve Türkiye Gelişimi
Tüsiad tarafından hazırlanan bir raporlar ortaya koyulan gelişimlere bakıldığında 2017 yılının Türkiye için bu alanda oldukça önemli bir yıl olduğu görülür. Bu raporlar her yıl düzenli olarak yayınlanıyor. 2016 ve 2017 yıllarında dünya gelişimi ile arasında bulunan farkı büyük oranda geride bırakan Türkiye’de ortalama %37 oranında bir gelişme yaşandı. 42.7 milyar TL gibi bir hacimden bahsedilir hale gelmiştir.
2024 Beklentileri
E-ticaret ile alakalı olarak yapılan birçok yorum ve analizler 2024 yılına odaklanıyor. Türkiye’de de olması muhtemel görünen bu gelişimlere göre 2021 yılında altın yıl olarak adlandırılan bir yılın yaşanması bekleniyor. Kullanıcıların eğilimleri ve kullanım oranlarında meydana gelen artış ile birlikte 6.48 trilyon gibi bir gelişim bandından söz etmesi bekleniyor. Bu gelişime 2017 yılından beri ayak uyduran Türkiye için de aynı oranda bir gelişim olmasına ise kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.
Neden Gelişim Önemlidir?
Türkiye şuan dünyanın en büyük platformlarından bir tanesi olan Alibaba’dan bile daha eski kurulan e-ticaret sitelerine hakimdir. Gelişimsel veriler de göz önüne alındığında bu konuda oldukça iyi adımların atıldığı fark edilir. Gelişimin doğrudan etkisi işletmelerin de gelişmesi olarak yorumlanabilir. Çünkü ekonomiye bu şekilde katkı sağlanması mümkün olur. Hazır e-ticaret siteleri arasından size uygun olan ve gerekli özelliklere sahip olan bir tanesini seçerek hemen siz de kazancınızı katlamaya başlayabilirsiniz.
Kullanıcıların Gelişime Katkısı
Kullanıcıların büyük bir oranı mobil kaynaklıdır. Türkiye için de aynı durum söz konusu olduğundan yazılımsal olarak yaşanan gelişimlere kullanıcıların da bulunduğu katkılar vardır. Yorum, analiz ve geri dönüşler ile her geçen gün daha fazla ihtiyaca hitap eden e-ticaret siteleri ortaya çıkarılıyor. Gelişimin izlenmesi adına bunların güncellenmesi oldukça önemlidir. Kullanan kişilere güven veren ve basit bir şekilde alışveriş olanağı sunan sitelere olan talepler ise her geçen gün artmaya devam ediyor.