Markalaşma , büyük ya da küçük, perakende veya B2B herhangi bir işin en önemli özelliklerinden biridir. Etkili bir marka stratejisi, giderek daha rekabetçi olan pazarlarda büyük bir avantaj sağlar. Ancak “marka bilinci oluşturma” tam olarak ne yapar? İşletmeleri nasıl etkiler?
Basitçe söylemek gerekirse, markanız müşterinize sözünüzdür . Onlara ürünlerinizden ve hizmetlerinizden neler bekleyebileceklerini söyler ve teklifinizi rakiplerinizden ayırır. Markanız kim olduğunuzdan ve kimlerin sizi algıladığından türetilir.
“Endüstrinizdeki yenilikçi önder misiniz? Ya da deneyimli, güvenilir birisi mi?” , “Ürününüz yüksek maliyetli, yüksek kaliteli mi yoksa düşük maliyetli, yüksek değerli mi?” Hapsi birden olamazsınız. Hedef müşterilerinizin ne istediği konusunda bilgili sahibi olmalısınız.
Markanızın temeli logonuzdur. Web siteniz, ambalajınız ve promosyon malzemeleriniz hepsi de logonuzu bir araya getirmelidir , markanızı yayın.
Marka Stratejisi ve Eşitliği
Marka stratejiniz, duyurularınızı nasıl, nerede, ne zaman ve kime iletmeyi planladığınızdır. Reklam verdiğiniz yer marka stratejinizin bir parçasıdır. Dağıtım kanallarınız da marka stratejinizin bir parçasıdır. Görsel ve sözlü olarak iletişim kurduğunuz her şey de marka stratejinizin bir parçasıdır.
Tutarlı ve stratejik marka bilinci, ürünlerinizin markalaştırılmamış diğer ürünlerden daha fazla ücret almanızı sağlayan, şirketinizin ürünlerine veya hizmetlerine getirilen katma değer anlamına gelen güçlü değerdir. Bunun en belirgin örneği kola dır. Coca-Cola güçlü bir marka değeri oluşturduğundan ürün için daha fazla ücret isteyebilir ve müşteriler yüksek fiyat ödeyebilirler.
Marka değerine özgü katma değer sıklıkla algılanan kalite veya duygusal bağlanma biçimindedir. Örneğin, müşterilerin duygusal bağlarını sporculardan ürüne aktaracaklarını düşünen Nike, ürünlerini yıldız sporcularla ilişkilendiriyor. Nike için, ayakkabıyı satan sadece ayakkabıların özellikleri değil.
Markanızın Tanımlanması
Markanızı tanımlamak, kendinizi keşfetmenin bir yolculuğu gibidir. Zor, zaman alıcı ve rahatsız edici olabilir. En azından aşağıdaki soruları yanıtlamanızı gerektirir:
- Şirketinizin misyonu nedir?
- Ürünlerinizin veya hizmetlerin avantajları ve özellikleri nelerdir?
- Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz şirketiniz hakkında ne düşünüyor?
- Şirketinizle hangi nitelikleri ilişkilendirilmesini istiyorsunuz?
- Araştırmanızı yapın. Mevcut ve potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını, alışkanlıklarını ve isteklerini öğrenin. Düşündüklerini bildiğinizi sandığınıza güvenmeyin. Ne düşündüklerini bilin .
Markanızı tanımladıktan sonra, nasıl yayabilirsiniz? Aşağıda basit ve zaman açısından test edilmiş birkaç ipucu verilmiştir:
- Harika bir logo alın. Her yere yerleştirin.
- Marka mesajınızı yazın. Markanız hakkında iletişim kurmak istediğiniz önemli mesajlar nelerdir? Her çalışan markanızın özelliklerinden haberdar olmalıdır.
- Markanızı entegre edin. Marka bilinci oluşturma, işletmenizin her bölümünde, yani telefonlarınızı nasıl yanıtladığınıza, siz veya satış görevlilerinin satış çağrılarında, e-posta imzanızda, yani her şeyde kapsar.
- Bir slogan geliştirin. Markanızın özünü yakından takip eden unutulmaz, anlamlı ve özlü bir ifade yazın.
- Tasarım şablonları ve pazarlama malzemeleriniz (afişler, broşürler vs.) için marka standartları yaratın. Aynı renk şemasını, aynı logoyu tüm pazarlama arçlarında kullanın.
- Markanızın vaadlerini tutun. Müşteriler, vaadlerinizi yerine getirmezseniz sizden alışveriş yapmayacak veya başkasına yönlenecektir.
- Tutarlı olun. Bu nokta yukarıdakilerin hepsini içerdiğinden size önerebileceğimiz en önemli ipucu olduğundan dolayı en sona yerleştirildi. Bunu yapamazsanız bir marka yaratma girişiminde başarısız olur.
Markanızı oluşturmak için ilk adımınızı atın. E-ticaret paketlerimizi görmek ve satın almak için için e-ticaret paketi , sayfamızı inceleyin, Platinum akıllı e-ticaret paketlerinin sizlere neler sunabileceğini kendiniz görün!
Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.