Üç Farklı Fiyatlandırma Stratejisi
Ortak Fiyatlandırma, ekonomi ve finansta kullanıldığı için fiyatlandırma, bir ürüne değer katma eylemidir. Temel konsept olağanüstü derecede basit olsa da, birçok kişi iki şeyi merak ediyor: fiyat ve maliyet karşılaştırması ile fiyatın nasıl ayarlanacağı.
Fiyat ve Maliyet Aynı Şey midir?
Her ikisi de gayri resmi konuşmada neredeyse birbirinin yerine kullanılsa da, daha resmi iş görüşmelerinde fiyat ve maliyet aynı değildir. Fiyat, alıcının ürün veya hizmet için ödediği tutardır. Maliyet, satıcının sonradan satılan ürüne yaptığı yatırımdır.
Alıcının ürün için ödediği fiyat ile satıcının ürünü elde etme veya yapma maliyeti arasındaki bu farkın içeriksel olduğunu unutmayın. Bir buğday çiftçisi gözünde gıda toptancısı bir alıcıdır ve çiftçi tarafından belirlenen fiyat, toptancının buğdayı elde etmek için ödediği bedeldir. Bununla birlikte, gıda toptancısı için buğday için ödediği şey onun maliyeti; daha sonra, fırının ekmek fiyatını belirlemek için buğdayı satın almak için ödeyebileceği maliyetin üzerinde bir fiyat uygulayacaktır.
Fark, bir şirketin gelir tablosunda, fiyat değişkeninin satışlarla ilişkilendirildiği ve gelir tablosunda bir gelir kalemi olarak göründüğü açıktır. Ürünün üretim maliyeti ise gelir tablosunda satılan malın maliyeti olarak gösterilir.
Satıcı Fiyatı Nasıl Belirliyor?
Birçok özel maliyet belirleme yöntemi vardır, ancak neredeyse hepsi üç genel yaklaşımın bir varyantıdır:
- Maliyete dayalı fiyatlandırma. Bu yaklaşım, başka bir satıcının aynı veya benzer bir ürün için fiyat olarak belirlediği şeyleri (teoride ama her zaman pratikte değil) göz ardı eder ve satış fiyatını maliyetle olan ilişkisine dayandırır. Artış fiyatlandırması bu genel yaklaşımın özel bir örneğidir. Örneğin, müzik aleti satışlarında, çoğu enstrümanın, davul ve gitarların maliyetinin perakende fiyatının yüzde 50’si olduğu ve klavye enstrümanlarının maliyetinin perakende fiyatının yüzde 60’ı olduğu bir a işaretlemesi olmak üzere iki işaretlemeden birine sahiptir. Farklı malların perakendecileri farklı yüzdelere sahip kar oranlarına sahip olabilir.
- Rekabetçi fiyatlandırma. Adından da anlaşılacağı gibi rekabetçi fiyat, bir fiyat belirlemeden önce satıcının rekabetine bakar. Ürünü ne için satıyorlar? Satıcı daha sonra aynı fiyatı belirleyebilir, bunun diğer satıcıyı fiyat avantajını kaldırdığını bilerek veya daha rekabetçi bir şekilde, herhangi bir fiyatı küçük bir yüzdeyle düşürebilir.
- Talebe dayalı fiyatlandırma. Bu yaklaşım, artan talebin veya azalan talebin bir sonucu olabilir. İlk olarak, satıcı sınırlı arzdaki bir şeyin satış fiyatını artırabilir. Konut satışları bu tür bir örnektir. Her konut benzersiz bir ürünü temsil ettiğinden dünyadaki başka hiçbir ev (konut gelişmeleri hariç) tam olarak satılık olana benzemez. Emlakçı talebin haklı olduğunu görürse, sahibine “rekabetçi teklifleri” kabul etmesini tavsiye edecektir. Evin yeterli talebi varsa, nihai satış fiyatı orijinal satış fiyatından biraz daha yüksek olabilir. Diğer durumlarda, yüksek talep gören bir ürün artık üretilemeyebilir; ürünün artan talebine yanıt olarak satıcı satış fiyatını yükseltebilir. Tam tersi olan durumlarda ise yani üretim fazla talep az olduğu zaman satıcı fiyatlarda indirime gidecektir.
Bu üç yaklaşımın her birinin varyasyonları vardır onlardan biri de penetrasyon fiyatlandırmasıdır . Bazı pazarlar üçünün de ilginç bir karışımını sunuyor. Örneğin eBay, toptancılara, genellikle ürünün maliyeti temelinde fiyatı belirledikleri bir pazar sunar. Aynı zamanda, pazar açık olduğu için, birçok alıcı ve satıcı ile en başarılı satıcılar fiyatları rekabetçi bir şekilde belirler. Diğer zamanlarda, eBay satıcıları, talep olduğu için kullanılmış bir ürün için orijinal perakende fiyatından çok daha fazlasını isteyebilir. Ayrıca, eBay , talebe dayalı bir başka değişken fiyatlandırma biçimi olan ihaleleri de desteklemektedir.
Sizde kendi eticaret siteniz için fiyatlarınızı belirlerken bu unsurları göz ardı etmemelisiniz. Müşterilerinizi sizi tercih etmeleri için onlara olanak verin. E ticaret sistemlerinde güvenilir partner arıyorsanız Platinum E Ticaret Paketleri tam size göre bir çözüm olacaktır.
Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.