E ticaret sitesi açmak isteyenler için özel olarak hazırlanan bu makalemizde e ticaret için gerekenler, 2024 yılında hangi resmi evraklar ve belgeler gerektiği, adım adım e ticaret sitesinin nasıl kurulacağı ve e-ticaret sitesinde bulunması gerekenler sözleşmelerin neler olduğu hakkında bilgiler verilecektir.

e ticaret sitesi kurmak için gerekenler

E-ticaret sitesi için hangi belgeler gerekir?

E-ticaret işletmeleri yani internet satış siteleri de geleneksel işletmeler gibi maliye kayıtları gerektirir. Bu tür işletmelerde ilave olarak Etbis üzerinden dijital bilgiler istenmektedir. E ticaret için gerekenler kolaylıkla başvurup temin edebileceğiniz evraklardır.

Şimdi gelin e ticaret yapmak için gerekenler, belgeleri ve bilgileri nasıl temin edebileceğinizi inceleyelim.

E-ticaret sitesi kurmak için gerekli evraklar ve bilgiler şunlardır;

  • Vergi levhası ( şahıs, limited, anonim, basit usul farketmez)
  • Vergiden muaf belgesi (varsa)
  • Esnaf ve sanatkârlar ya da Ticaret odası kaydı (varsa)
  • İmza beyannamesi ya da İmza sirküsü
  • Banka Hesabı Bilgileri
  • KEP ADRESİ (PTT üzerinden alınabilir)
  • Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kaydı

Vergi levhası

İlk gerekli olan şey bir vergi levhası ya da muafiyet belgesi sahibi olmanızdır. Vergi levhası sahibi olmayanlar e-ticaret sitesi açamazlar. E-ticaret vergi muafiyeti şartlarına uyuyorsanız, sadece muafiyet belgesi ile işlemlerinizi yürütebilirsiniz. Belgeler olmadan site açabilirler hatta satışta yapabilirler ancak e-ticaret hukukuna aykırı çalışılmış olur. Yasal olmadıklarından,  sanal pos ve kargo anlaşmaları belgeleri olmadığı için yapamazlar.

Şahıs şirketi olmak, Limited Şirket olmak ya da Anonim Şirket olmak yeterli olacaktır, bunlardan herhangi biri olabilir farketmez, e-ticaret sitesi kurabilirler. Kredi kartı ile ödeme alabilmeniz ve kargo anlaşmaları yapabilmek için tüzel kişiliğe sahip olmanız gerekir. Yasal olarak ve müşterilerinize güven sağlaması açısından önemli olduğu gibi zorunluluktur.

Bulunduğunuz konuma en yakın vergi dairesi müdürlüklerinden işlemlerinizi yapabilir ya da bu işlemleri sizin yerinize muhasebecinize veya mali müşavirinize vekalet verip evraklarınızı iletebilirsiniz. Vergi muafiyetiniz varsa bu evrak gerekli değildir. Bu evrak size sanal pos ve kargo anlaşmaları için gereklidir.

Açabileceğiniz 3 farklı şirket türü vardır. Bunlar;

  • Şahıs şirketi
  • Limited Şirket
  • Anonim şirket

Henüz bir vergi açılışınız yoksa size tavsiyemiz maliyet olarak en düşük giderli ve kolayca açılan şahıs firmasıdır. E-ticaret şirketi nasıl kurulur ve gerekenler nelerdir? başlıklı yazımızı incelemeniz faydalı olacaktır.

Vergiden muaf belgesi

Yakın tarihte işleme konan ve en çok evde üretim yapanların ilgilendiği belgedir. Bu belgeyi alabilmek için gerekli olan şartların başında yıllık en fazla 240Bin TL lik ciro olması gerekmektedir. Diğer şartlar ayrıca, evde sanayi cihazları olmadan ve yanında işçi çalıştırmadan yapılan üretimleri kapsamaktadır. Detaylar için E-Ticaret Vergi Muafiyeti Nedir, Şartları Nelerdir? başlıklı mükemmel içeriği incelemelisiniz. Vergi levhanız varsa muafiyet belgesi ihtiyacınız yoktur. Bu evrak size sanal pos ve kargo anlaşmaları için gereklidir.

Esnaf ve Sanatkârlar ya da Ticaret Odası kaydı

Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıt yapabilmek için tacir olunması gereklidir. Tacirin tanımı ise “Bir ticari işletmeyi, kısmen dahi olsa, kendi adına işleten kimseye tacir denir.” Diğer taraftan Maliye Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu limitin üzerinde yıllık kazanca sahip olanlar tacir sayılacağından Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt olunmalıdır.

Esnaf ve sanatkâr ise gezici ya da sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca açıklanan esnaf ve sanatkâr meslek kollarında olan, sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici miktarında olmayan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseleri ifade etmektedir. Bu tanıma uyan ticari faaliyette bulunan kimseler Esnaf Sicil’ine kayıt yaptırmakla yükümlüdür.

İmza beyannamesi ya da İmza sirküsü

Bir işletmenin ya da kuruluşun temsilcisinin kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı belgeye denmektedir. Sahtecilik için kullanılan imzanın önüne geçmek için noter üzerinden oluşturulur. Bu evrak sizin her zaman kenarda tutmanız gereken evraktır. Yeni çıkarabilir ya da şİrket kuruluşu için daha önce noterden çıkarmış olduklarınızı kullanabilirsiniz. Şahıs şirketleri için kullanılan imza beyannamesi, diğer türler için kullanılan imza sirküsüdür.

Banka Hesabı Bilgileri

Ödemeleri alabileceğiniz bir banka hesabı olmalıdır. Sanal pos satışlarından ve kapıda ödeme için kullanılacaktır. Şahıs firması banka hesabı açılış başvurusunda kimlik, vergi levhası, imza beyannamesi istenmektedir. Limited veya anonim şirket banka hesap açılışlarında vergi levhası, ticaret oda faaliyet belgesi, imza sirküsü ve imza sirküsündeki yetkilinin kimlik belgesi istenmektedir.

Kep Adresi

Kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi, elektronik ortamda yapılan yazışmaların hukuki değer kazanması için kullanılan resmi bir elektronik posta adresiniz. Gönderici ve alıcı yazışmaları ve içerikleri bu adres kullanıldığı sürece kanıt niteliğindedir. PTT şubelerinden rahatlıkla temin edilebilmektedir.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kaydı

ETBİS sistemi Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olup takibi de yine aynı bakanlık taradında yapılmaktadır ve amacı internet üzerinden yapan siteleri kontrol altına almaktır. ETBIS’e kayıt yaptırmak 31.12.2017 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir. ETBİS sistemine kayıt yaptırmayan sitelere tespiti halinde belirlenen oranlarda para cezaları uygulanmakta. ETBİS sistemine kayıt olmak zorunlu olmasına rağmen esnek davranıldığını belirtelim. ETBİS’e kayıt olan site ilgili kod eklendikten sonra en altında “Bu site ETBİS sistemine kayıtlıdır” ibaresi çıkar.

Etbis’e kayıt olurken ihtiyacınız olan bilgiler aşağıdadır.

  • İşletme unvanı
  • Faaliyet gösterilen sektör, ürün ve hizmet türü
  • Ticaret türü (B2B ve B2C vs.)
  • KEP adresi (PTT üzerinden alabilirsiniz)
  • Ödeme aracılık kuruluşu ile anlaşma bildirimi
  • Kargo firması ile anlaşma bildirimi
  • Altyapı sağlayıcı ile anlaşma bildirimi
  • Yurt dışı finans işlemleri için yurt dışı banka bilgileri
  • Veri tabanının bulunduğu konum

E ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

e ticaret sitesi nasil kurulur

E ticaret sitesi kurmak ve açmak istiyorum dediğinizde altyapı ve teknik olarak tamalamanız bazı adımlar vardır. İster kendiniz için isterseniz de çalıştığınız firma için sıfırdan E ticaret sitesi nasıl kurulur sorusuna verilecek ilk cevap profesyonel ve sağlam bir alt yapı servis sağlayıcı tercih etmeniz gerektiğidir. Ücretsiz ve forumlardan araştırarak kendi başınıza kurduğunuz siteden performans almanız mümkün değildir. Olası ve anlık sorunlar için destek almanız çok önemlidir. Bunun yanında online alışverişte müşterilerin karşılaştığı sorunlarını inceleyebilirsiniz.

Hadi gelin internet alışveriş sitesi yani e-ticaret sitesi sitesi nasıl kurulur adım adım inceleyelim.

7 Basit Adımda E ticaret sitesi nasıl kurulur?

  • Pazar araştırması yapın
  • Alan adınızı bulun
  • E ticaret sitenizi kurun
  • Sanal pos ve kapıda ödeme anlaşmaları yapın
  • Banka Hesabı açtırın
  • Kargo anlaşmalarınızı yapın
  • Pazarlama faaliyetlerine başlayın
  • İşinizi büyütün

Pazar araştırması

İnternet üzerinden satılabilir ürün konsepti belirleyip satış hedefleri ve sezonluk ise son modellerini araştırmaktır (örn mayo ise sezondaki son modeller vs.). Ürünlerinizi güncel tutmanız önemlidir. Mesela, Haziran ayında da kış lastiği satamazsınız.

Alan adı seçimi

Müşterileriniz için telafuz edilmesi ve işiniz için akılda kalıdı olması önemlidir. Mesela, teknoloji ürünleri satacaksanız modaxxx gibi bir alan adı pek işinize yaramaz.

E ticaret sistemi kurulması

Profesyonel olark bir alt yapı seçmeniz tavsiyedir. Burada mobil uyumlu e-ticaret temaları sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz. E-ticaret siteniz için tercih edeceğiniz alt yapı sağlayıcı en önemli detaydır. Muhteşem bir dünyaya adım atıyorsunuz ve bu süre içerisinde sizinle beraber yürüyecek, yanınızda destek olabilecek deneyimli bir çözüm ortağınız olması önemlidir. Her an yanınızda olup yardım alabileceğiniz, takıldığınız her noktada destek verebilecek bir e-ticaret sitesi altyapısı ve çözüm ortağınız olmalı. Alt yapı hizmetinde uzman profesyonel ekibimiz ile bu süreçlerde bütün ihtiyacınıza çözümler sunmak bizim işimiz.

Sanal pos ve kapıda ödeme anlaşmaları

Ürün satıp karşılığını almak zorundasınız. Bunun için vergi levhanızla sanal pos ve kargo kapıda ödeme anlaşmalarını tamamlamalısınız. Kullanıcılarınızın alışveriş yapabilmeleri için ihtiyaç duyduğunuz sanal POS hizmetini Platinum’un anlaşmalı ve çözüm ortağı olduğu online ödeme sistemleri ile anlaşarak bütün bankaların taksit seçenekleri ile sunabileceğiniz ödeme sistemleri ile de çalışabilirsiniz. Bu sistemler için sizin herhangi bir başvuru yapmanız gerekmez. Platinum sizin adınıza başvuru süreçlerini yönetir ve size sadece firma evraklarınızı iletmeniz kalır.

Banka hesabı açılması

Ödemeleri alabilmek için bir hesaba ihtiyacınız vardır.

Kargo anlaşmaları yapılması

Vergi levhanızla beraber kargo firmalarından uygun fiyatlar alabilirsiniz. Kargo anlaşması yapan ve onların üzerinden gönderebileceğinizi söyleyen siteler olduğu gibi kendiniz daha ucuza anlaşabilirsiniz.

Pazarlama faaliyetleri

Sosyal medya üzerinden tanıtımlar siteniz için önemli olacaktır. Pazarlama için ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ücretli Google reklamları ile arama sonuçlarında yer alabilirsiniz. Ara ara kampanyalar ve promosyonlar düzenleyip sosyal medya üzerinden pazarlayabilirsiniz. Bu işlemler için personel ayarlayamıyorsanız günlük olarak 1-2 saatinizi ayıtmanız yeterlidir.

İşinizi büyütün

Mükemmel bir site kurdunuz, satışlarınız da iyi gidiyor. Önemli olan kendinizi ve sitenizi geliştirmektir. Hep bir adım ileri götürme arayışı içerisinde olun. Gelişmeyen ve büyümeyen sistem zamanla yok olacaktır.

E-ticaret sitesi kurmak için gereken yazılımlar ise Platinum hazır e-ticaret paketleri içerisinde mevcuttur. Güvenlik önlemlerine ciddi bir şekilde önem veren, bir e-ticaret sitesinde gerekli her türlü özelliğe sahip olan, ödeme sistemlerini dakikalar içerisinde sitenize entegre eden, alt yapısı sağlam ve kaliteli tasarımlara sahip olan bu paketler ile 1 günde sanal mağaza sahibi olabilirsiniz.

E-ticaret sitesinde bulunması gereken sözleşmeler

E-ticaret paketleri kullanılarak kurulan e-ticaret sitelerinde bulunması gereken bazı sözleşmeler vardır. Bunlar kağıt üzerinde yazılı olmasa da çevrimiçi ortamda bulundurmanız gerekir. Ziyaretçi üye olmadan önce gizlilik ya da üyelik sözleşmesi, ödeme sayfasında ya da ödeme öncesi tüketici mesafeli satış sözleşmesi ve gizlilik sözleşmesinin online olarak müşterilere aktarılması gerekir. Aynı zamanda firma adı, irtibat numaraları, ulaşım gibi bilgilerde kolay görülebilir bir şekilde sitelerde bulunmalıdır.

E-ticaret sitesinde olması gereken sözleşmeleri maddeler halinde sıralarsak;

  • Mesafeli satış sözleşmesi
  • İade ve garanti koşulları
  • Üyelik ve kullanıcı sözleşmesi
  • Gizlilik ve güvenlik politikası
  • İletişim adresi
  • İletişim numarası

Yukarıda bir e-ticaret sitesinde olması ve bulunması gerekli olanlarden temelde bahsettik. Fakat e-ticaret sitesi açmak için bu ihtiyaçların tamamlanmasını beklemek zorunda değilsiniz. Bu işlemler için zaman ayırırken, bunun yanı sıra e-ticaret sitenizi de oluşturmaya, ürünlerinizi eklemeye başlayabilirsiniz.

Henüz bir firmanız yoksa ve yukarıdaki işlemleri henüz tamamlamamış olsanız bile Platinum E-Ticaret Paketlerinden birini satın alabilirsiniz. İŞlemleri tamamlanması için geçen sürede sitenize ürünleri girip hazır hale getirebilirsiniz. E ticaret için gereken belgeler tamamlandıktan sonrasitenizi satışa açık hale getirebilirsiniz. Satışa başlayabilmek için fatura kesebiliyor olma zorunluluğu vardır.

 

Yazımıza yorum yapabilir, puan verebilir ve sevdiklerinizin de bu bilgilerden faydalanabilmesi için aşağıdaki sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Unutmayın, bilgi paylaşınca çoğalır.

Ortalama Puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 23868

Şu ana kadar oy yok! Bu yazıyı ilk değerlendiren siz olun.

E-ticaret sitesi kurmak için gerekenler ve belgeler nelerdir?” 5 yorum var

  1. Orhan - 24 Mayıs 2022 at 23:52

    E ticaret sitesi kurmak istiyorum, yardımcı olurmusunuz?

  2. Cumali Öztürk - 22 Nisan 2022 at 01:32

    Merhaba, eticaret sitesi açmak istiyorum ama hiç bilgim yok. Bu konuda bana geri dönüş yaparmısınız?

    • Platinum E-Ticaret - 22 Nisan 2022 at 18:25

      Uzman ekibimiz sizinle irtibata geçecektir.

  3. Aytaç - 26 Mayıs 2020 at 12:14

    Merhaba iyi günler dilerim. Benim şahıs firmam var vergi levhası ve fatura kesiyorum. E ticaret sitesi açmak istedim munasebetin bunlar yetmez e defterde açman lazım e defterde maileyetliymiş . Daha öncelerde aite açarken şahıs firması ve fatura kesmek yeterliydi .şimdi e defterde çıktı başka yolu yokmu e defter olmadan

    • Platinum E-Ticaret - 27 Mayıs 2020 at 00:57

      mail adresinize geri dönüş sağlanmıştır.

Yorum Yaz