Google Analytics nedir, nasıl analiz edilir, yardımcı olacak ipuçları nelerdir, e-ticaret sitesinde nasıl kullanılır, ads reklamlarında nasıl kullanılır gibi çok merak edilen soruları sizler için derledik.
2005 yılında piyasaya sürülen Google Analytics, hızla dünyanın en popüler web analizi aracı olarak damgasını vurdu. Aşağıdaki işlemleri gmail hesabınızla Google Analytics sayfasından yapacaksınız.
Artık on yıldan fazla bir süredir popüler olan bu araç, en son web sitesi analitiği ve web sitesi sahiplerinin web siteleri hakkında yalnızca bir kez bilmeyi hayal ettikleri şeyleri anlamalarına yardımcı olma yeteneği ile tanındı.
Bu sayfada, Google Analytics’in tam olarak ne olduğu, ne yaptığı ve işletmeniz için mümkün olan en yüksek YG’yi kazanmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında konuşacağız !
İçindekiler
Google Analytics tam olarak nedir?
Google Analytics, web sitesi sahiplerine pazarlama ve SEO çabalarını tek bir yerde izleme ve analiz etme yeteneği sağlayan çevrimiçi bir platformdur . Google hesabı olan herkes tarafından kullanılabilir ve yazılımın hem ücretli hem de ücretsiz sürümleri vardır.
Google Analytics’ten kimler yararlanabilir?
Google Analytics, arama motoru optimizasyonu (SEO) , tıklama başına ödeme (PPC) ve diğer pazarlama çabalarını izlemek için kullanıldığından, pazarlama kampanyalarını izlemek isteyen çevrimiçi varlığı olan şirketler için en yararlı olanıdır.
Google Analytics ile hedef kitleniz, sitenizdeki ziyaretçi davranışı, trafik modelleri ve daha fazlası hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca, Google Analytics’in veri örnekleme özelliği ile verilere hızlı bir şekilde erişebilir ve analiz edebilirsiniz .
İster ücretsiz ister ücretli sürümü tercih edin, müşterilerinizin web sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğuna dair harika bilgiler edinebilirsiniz. Başlamak için tek yapmanız gereken Google Analytics’i kurmak.
Google Analytics neden faydalıdır?
Google Analytics’in neden bu kadar faydalı olduğunu anlamak için, nelerin izlenmesine yardımcı olduğuna dair temel bir anlayışa sahip olmak önemlidir.
Daha önce, platformun web sitesi sahiplerinin SEO, PPC ve diğer internet pazarlama kampanyalarının başarısını izlemelerine yardımcı olduğundan bahsetmiştik. Ancak SEO ve PPC nedir?
SEO, web sitenizi geliştirmek için kullanılan karışık bir pazarlama teknikleri ifade eder. Bu iyileştirmeler, web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur, bu da daha fazla trafik çekecekleri anlamına gelir.
SEO kampanyaları, hedef kitlenizin sürekli olarak aradığı önemli anahtar kelimeleri hedeflemeye, bu anahtar kelimeleri hedeflemek için bilgilendirici içerik oluşturmaya, kullanıcı dostu bir web sitesi yapmaya ve daha fazlasına odaklanır.
PPC, Google Analytics ile de izleyebileceğiniz ücretli bir reklam platformudur.
İşletme sahiplerinin, bir arama motorunun sponsorlu bağlantılarında en iyi, ücretli reklam spotlarını kazanmak için anahtar kelimeleri seçip teklif ettikleri bir teklif sistemi üzerinde çalışır. PPC ile ilgili en iyi şey, reklamverenlerin yalnızca insanlar reklamlarını tıkladığında ödeme yapmasıdır.
Tüm söylenenlerle, bir tür izleme platformu olmadan bu stratejilerden elde edilen sonuçları anlamanın ne kadar zor olabileceğini görebilirsiniz.
Google Analytics’in avantajlı olmasının tam nedeni budur.
Neden Google Analytics’e ihtiyacınız var?
Web siteniz, çevrimiçi varlığınızın çekirdeğidir. İster kişisel blog, ister küçük işletme web sitesi veya uluslararası e-ticaret şirketi işletiyor olun, web siteniz başarınızda çok önemli bir rol oynar.
Google Analytics’i kullanarak, web sitenizin bir pazarlama aracı olarak ne kadar etkili olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Web sitenize en çok trafiği hangi dijital kampanyaların yönlendirdiği gibi değerli bilgileri öğreneceksiniz.
Trafik modellerini ve ziyaretçi davranışını izlemek, genel dijital varlığınızla birlikte web sitenizin etkinliğini ölçmenize olanak tanır.
Web sitenizin ziyaretçileri nerede bulunuyor? Sitenize en fazla trafiği hangi pazarlama kanalları çekiyor? Web sitenizdeki en popüler sayfalar hangileri?
Tüm bu sorular ve daha fazlası Google Analytics ile yanıtlanabilir.
Google Analytics’in sağladığı 5 inanılmaz veri parçası
Google Analytics, yetenekleri söz konusu olduğunda bir İsviçre çakısıdır ve neredeyse sonsuzdur.
1. Gerçek zamanlı verilere erişmenizi sağlar
Google Analytics’teki ilk sekmelerden biri “gerçek zamanlı” sekmedir. Bu sekme, web sitenizle ilgili gerçek zamanlı bilgileri görmenizi sağlar.
Herhangi bir saniyede web sitenizde kaç kişinin bulunduğunu, bu kullanıcıların kaçının web sitenizi bir masaüstünde görüntülediğini ve kaçının mobil cihazda görüntülediğini gösteren dijital bir okumayı içerir.
Ayrıca, dakikada ve saniyede kaç web sitesi sayfası görüntülemesinin gerçekleştiğini, en çok yönlendiren web sitelerini (web sitenizden bahseden web siteleri), en etkin sayfaları ve web sitenizin görüntülendiği en iyi yerleri görebilirsiniz.
Bu gerçek zamanlı bilgiler ayrıca konumlara, trafik kaynaklarına, içeriğe ve daha fazlasına bölünebilir.
Konumlar sekmesinde, web sitenizi dünyanın herhangi bir yerinden web sitenizi görüntüleyen web sitesi kullanıcılarının yüzdesini görebilirsiniz.
Trafik kaynakları sekmesinde, trafiğinizin nereden geldiğini görebileceksiniz, bu da hedef kitlenizin web’de nasıl gezindiğini anlamak açısından son derece faydalıdır. Platform, web sitesi kullanıcılarının yüzde kaçının arama motorlarından geldiğini söyleyebilir, organik trafik olarak da bilinir ve yüzde kaçının yönlendirme trafiği, ücretli reklamlardan gelen trafik ve doğrudan trafiktir.
Gerçek zamanlı sekme ayrıca içeriğe ve herhangi bir saniyede hangi içeriğin görüntülendiğine ve şu anda ne tür hedeflerin tamamlandığına dair gerçek zamanlı sayılar veren dönüşümlere ayrılıyor.
Web sitesi sahipleri kendi hedeflerini belirler ve yeni bir müşteri adayı veya iş sunumundan bir haber bülteni kaydına kadar her şey olabilir.
Bu bilgi neden önemlidir?
- Gerçek zamanlı sayılar, site trafiği hakkında temel bilgiler sağlar ve kullanıcı davranışını anlamanıza yardımcı olur. Ve aşağıdaki gibi şeyler:
- Kullanıcıların genellikle web sitenizde bulunduğu günün saati
- Kullanıcıların zaman içinde dalgalanması
- Enerjinizi nereye odaklamalısınız – trafiğiniz çoğunlukla ödeniyor mu, tavsiye mi yoksa organik mi?
- Kullanıcıların ne sıklıkla bir haber bültenine kaydolduğu / bir kılavuz indirdiği / bir dönüşüm gerçekleştirdiği / belirlediğiniz herhangi bir hedefi ne sıklıkla tamamladığı.
2. Size hedef kitleniz hakkında genel bir bakış sunar
Hedef kitlenize nasıl hizmet edeceğinizi ve hedefleyeceğinizi daha iyi anlamak için, onlar hakkında olabildiğince fazla bilgi bilmek son derece yararlıdır.
Bu nedenle Google Analytics, web sitenizin kaç ziyaretçisi olduğu, her bir kullanıcının kaç oturum tamamladığı, kullanıcıların oturum başına kaç sayfa görüntülediği ve ortalama oturum süresi gibi bilgiler sağlar.
Kitle sekmesi ayrıca, sitenize gelen yeni ve geri gelen ziyaretçilerin yüzdesini ve trafiğin belirli bir zaman diliminde nasıl dalgalandığını gösteren grafikler de sağlar.
Google Analytics ayrıca, web sitenizin kullanıcılarını daha da derinlemesine anlamanıza yardımcı olmak için kitle demografisi sağlar. Ziyaretçilerin yüzde kaçının belirli bir dili konuştuğu, ziyaretçilerinizin büyük bir kısmının hangi ülkeden olduğu, kullandıkları tarayıcı ve hatta mobil cihazlarının işletim sistemi gibi bilgiler verir.
Bu genel, yüzey düzeyindeki demografik bilgiler kesinlikle faydalıdır, ancak Google Analytics, kullanıcılarınızın yaşam boyu değeri hakkında bilgi, kohort analizi ve daha fazlasını sağlayarak hedef kitlenizi daha da iyi anlamanıza yardımcı olur.
Hedef kitle sekmesi, hedef kitlenizin ilgi alanlarına, sitenizdeki davranışlarına (katılım gibi şeyleri kapsar), ne tür bir mobil cihaz kullandıklarına ve daha fazlasına dalmanıza da olanak tanır.
Bu bilgi neden önemlidir?
- İzleyici analizi, görünenden daha önemlidir!
- Sitenizde kullanılacak dil, jargon, üslup ve daha fazlası gibi şeylere karar vermenize yardımcı olur.
- Sitenizde günün hangi saatinde kullanıcıların en aktif olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
- Web siteniz için mobil uyumluluğun ne kadar önemli olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
- İlgi alanlarını ve neye daha fazla içerik dahil edeceğinizi anlamanıza yardımcı olur.
- Ve çok daha fazlası.
3. AdWords’ü yönetmenize yardımcı olur
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, PPC reklamları web sitenize trafik çekmenin harika bir yoludur, ancak bir Analytics platformu olmadan sonuçları izlemek zordur.
Google Analytics ile, AdWords hesabınızı tek bir yerden izleyebilir ve yönetebilirsiniz. Her bir reklamın aldığı tıklama sayısı, her bir kampanyanın maliyeti, tıklama başı maliyet ve daha fazlası gibi şeyleri görebileceksiniz.
Bu bilgi neden önemlidir?
- PPC kampanyalarınızı takip etmek, neyin işe yaradığını anlamanıza yardımcı olur ve uzun vadede paradan tasarruf etmenize yardımcı olur.
- Harcanan parayı ve bunun kampanyanıza fayda sağlayıp sağlamadığını anlayın
- Hangi anahtar kelimelerin yararlı olduğunu anlayın
- Kullanıcıların ne sıklıkta tıkladığını ve hangi reklamların en çok işe yaradığını anlayın
- Kullanıcıların açılış sayfalarıyla nasıl etkileşimde bulunduğunu anlayın
4. Etkileşimleri anlamanıza yardımcı olur
Analytics platformunuzun davranış sekmesinde, site içeriğiyle ilgili her şeyi öğrenebileceksiniz.
Sitenizdeki en popüler olan tüm sayfalara ve zaman içinde ne kadar trafik aldıklarına dair bir genel bakış görebilirsiniz.
Bu sayfayla ilgili sayıları görmek için web sitenizden belirli bir URL de girebilirsiniz.
Davranışlar sekmesinde verilen bilgilerden bazıları oturumları, yeni kullanıcıları, hemen çıkma oranını, ortalama oturum süresini ve o sayfanın dönüşüm oranını içerir.
Bu sekmeden ayrıca site hızınızı, çıkış sayfası analizlerini (bir kullanıcının siteden ayrılmadan önce bulunduğu son sayfa) ve daha fazlasını görebilirsiniz.
Bu bilgi neden önemlidir?
Kullanıcıların site içeriğinizle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak, zamandan ve emekten tasarruf etmenize ve sitenizi sitenizin doğru alanlarına yönlendirmenize yardımcı olur.
- Hangi içeriğin en popüler ve en faydalı olduğunu belirlemeye yardımcı olur
- Kullanıcıları bir sayfada tutan öğelerin belirlenmesine yardımcı olur
- Hangi sayfaların dönüşüm sağladığını gösterir
- İçerik değişikliklerinin sayfalarınızı nasıl etkilediğini izlemek için iki farklı zaman aralığında bir sayfayı karşılaştırmanıza olanak tanır
5. Hedef tamamlamanızı anlamanıza yardımcı olur
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, web sitenizde bir dönüşümü düşündüğünüz her şeye dayalı olarak hedefler belirleyebilirsiniz. Bir e-ticaret siteniz varsa bir hedefi satın alma olarak düşünebilirsiniz.
Tamir yapıyorsanız, hedef tamamlamayı bir teklif formu gönderimi olarak düşünebilirsiniz.
Hedef yapmak istediğiniz ne tür bir eylem, bir hedef olabilir. Diğer bazı hedef fikirleri arasında haber bülteni kayıtları, iletişim formu tamamlamaları, kılavuz indirmeleri veya web semineri kayıtları yer alır.
Analytics’teki dönüşümler sekmesi, hedeflerinizi anlamanıza, kaç tanesinin tamamlandığını, hedeflerinizin parasal değerini ve daha fazlasını görmenize yardımcı olur.
Bu bilgi neden önemlidir?
Hedef tamamlamalarınızı anlamak, herhangi bir pazarlama kampanyası hakkında anlaşılması gereken en önemli şeylerden biridir.
- Hangi hedeflerin tamamlandığını ve hangilerinin olmadığını görün ve bunun neden olduğuna dair sonuçlar çıkarın.
- Genel hedef değerini dolar cinsinden görün
- Hangi sayfaların hedeflerinin tamamlandığını görün
Henüz bir hesap oluşturmadıysanız Google Analytics’i Kurma: Nasıl Yapılır, Harika Özellikler yazımızı inceleyebilirsiniz.
E-ticaret sitenizde google analytics kullanarak geri dönüşlerinizi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Hemen e-ticaret paketleri karşılaştırma sayfamızı ziyaret ederek Platinum Paketlerinin sizlere neler katabileceğini kendini görün.