Dünya’da E-Ticaret’in gelişimi, bilgisayar ve diğer teknolojik cihazların gelişimi ile birlikte internet artık gündelik yaşamamızın büyük bir bölümünü kaplamaya başladı. Dünyada ki bu gelişim ve değişim birçok yeni kavramın hayatımıza girmesine neden oldu. Bu anlamda hayatımıza giren en önemli kavramlardan biri olan E-Ticaret çok hızlı bir şekilde gelişmekte ve pazar payını artırmaktadır. İşte E-Ticaret ve dünya’da E-Ticaret’in gelişimi hakkında ayrıntılı bilgiler:
İçindekiler
Dünyadaki İlk E-Ticaret İşlemi
1989 yılında geliştirilen HTML dili ile birlikte web siteleri kullanıcılarına daha farklı özellikte hizmetler vermeye başladı. Bu hizmetlerden biri olan E-Ticaret platformu ile birlikte ilk işlem 1996 yılında yapıldı.
HTML dilinin gelişmesinden sonra hayatın daha çok içerisine giren web siteleri , gündelik hayatın vazgeçilmezi olmaya başladı. Bu anlamda grup ve şirket ticaret işlemleri için EDI yöntemi geliştirildi. EDI, E-Ticaret işlemleri için bir ilk oldu ve sonrasında dünya çapında işlemler yapılmaya başlandı.
E-Ticarette İlk Platformlar
E-Ticaret sektörüne yönelik olarak hazırlanmış olan birçok web sitesi kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Günümüzde hızlı bir şekilde artan web siteleri, dünya’da E-Ticaret’in gelişimi için büyük önem arz etmektedir. Özellikle E-Ticaretin gelişimi sırasında kurulan ilk platformlar E-Ticaret sektörü içerisinde önemli bir yere sahip durumda. İşte kurulan ilk platformlar:
- Amazon: 1995 yılında kurulan amazon dünyadaki ilk E-Ticaret platformlarından birisidir.
- eBay: 1995 yılında kurulan E-Ticaret platformu, açık arttırma ve çevrimiçi satış sitesi olarak kullanıcılarına hizmet vermektedir.
- Alibaba: E-Ticaret sektörünün devleri arasında yer alan ve bugün sektör içerisinde büyük pazar payına sahip olan Alibaba, 1999 yılında kurulan Çin merkezli bir platformdur.
E-Ticaret alanında hizmet veren bu platformlar milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.
E-Ticaretin Sektörünün Büyümesi
E-Ticaret, geleneksel ticaretin web platform veya mobil platform kullanılarak yapılmasıdır. Ürün veya hizmetlerin online ortamda satışının, dağıtımının ve reklamının yapılması E-Ticaret olarak tanımlanmaktadır. İnternet ile ilgili birçok kavramın önem kazandığı bugünlerde yükselişe geçen ve pazar payını artıran hizmetlerden birisi olan E-Ticaret birçok kişinin merak ettiği kavramlar arasındadır.
E-Ticaret platformları ilk ortaya çıktığı yıllarda çok fazla etkili olmadı. O dönemin teknolojik yönden imkanları, lojistik açıdan gelişmişlik düzeyi gibi faktörler E-Ticaret sektörünün etkili olmamasına sebep olan etkenler arasında yer aldı. Sonrasında ise dünyayı etkisi altına alan teknolojik gelişmeler, mobil cihazların hayatımıza girişi E-Ticaret sektörünün gelişmesine ve bu sektörde pazar payının büyümesini sağladı.
Hızla büyüyen ve müşteri isteklerini büyük ölçüde karşılayan E-Ticaret sektörü ilerleyen yıllar içerisinde de istikrarını devam ettirdi. Günümüze gelindiğinde ise E-Ticaret site işlemlerinin yüzde 70’inin mobil cihazlardan karşılandığı düşünüldüğünde sektörün büyüme hızı istikrarını devam ettirerek artmaktadır.
Dünya’da E-Ticaretin Durumu
Dünyada E-Ticaret sektöründe pazar payını genişleten birçok ülke bulunuyor. Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Brezilya ve Meksika gelişen E-Ticaret pazarları ile dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor. Amerika ise dünya’da E-Ticaret’in gelişimi açısından pazar payı sürekli gelişen ve en çok paya sahip olan ülkeler arasında bulunuyor. Avantajları bakımından birçok kullanıcının elektronik ticarete yönelmesi ve bu tür sitelerden alışveriş yapması her geçen gün E-Ticaret sektörünü bir adım öteye taşıyor.
Dünya E-Ticaret İstatistikleri
Dünya E-Ticaret işlemleri açısından en önde giden ülkelerden biri olan Çin, bu konuda öncü ülkeler arasındadır. İstatistiklere bakıldığında ise dünya’da E-ticaret’in gelişimi hızlı bir büyüme göstermektedir.
Bundan belki kısa bir zaman zarfı öncesinde ayakkabıyı denemeden ya da kıyafeti denemeden asla alamam diyen insanlar şu an elektronik ticarete yönelmiş durumda. E-Ticarete yönelik olarak olumsuz düşüncelerin neredeyse çoğunun yok olduğu günümüzde teknolojik cihazlara ulaşabilen çoğu kişi E-Ticaret platformlarını kullanıyor. Küresel ticaretin toplam boyutu içerisinde dünya E-Ticaret hacmi 2011 de %3.6 iken 2019 da %15 e geçmiş durumda olarak hızlı bir büyüme gösteriyor.
Dünyada E-Ticaret Platformları
E-Ticaret sektöründe global devler yer almaktadır. Bu platformlar arasında şu siteler yer almaktadır:
- Amazon: Küçük bir proje olarak kurulan ve sonrasında Dünya devleri arasına giren Amazon, içerisinde yüzlerce çeşit ürün barındırmaktadır.
- Jingdong: 1988 yılında hayata geçirilen E-Ticaret platformu, 15 milyon doları aşan geliri ile elektronik ticaret alanında devler arasında yer almaktadır.
- Alibaba: Çin’in en popüler E-Ticaret sitesi olan Alibaba, 200’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. 1999 yılında kurulan Çin merkezli bu platform şu anda milyonlarca kişinin aktif olarak alışveriş yaptığı bir sitedir.
- eBay: Amerika merkezli E-Ticaret platformu eBay, ülkemizde de hizmet veren markaları içerisinde barındırmaktadır.
E-Ticaretin Avantaj ve Dezavantajları
Müşteri ve satıcı açısından birçok avantajı bulunan E-Ticaret sistemleri içerisinde bazı dezavantajları da barındırıyor. Müşteri açısından E-Ticaret sisteminin avantajları:
- Online ortamda hızlı bir şekilde alışveriş imkanı sağlar.
- Fiyat araştırması için harcanacak olan zaman ve maliyeti azaltır.
- E-Ticaret sektöründe birçok online platform bulunduğu için ürünler arasında kıyaslama olanağı sağlar.
- Ürün çeşitliliği fazla olduğu için daha fazla ürün arasından tercih yapma imkanı sağlar.
- Online platformlar üzerinden yapılan indirimler ve kampanyalardan hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir.
- İstenilen zaman aralığında 7/24 alışveriş yapma imkanı sağlar.
Satıcı açısından E-Ticaret sisteminin avantajları:
- Alışveriş süreci hızlandığı için zamandan ve mekandan tasarruf sağlanır.
- Satıcı, ürünlerini her zaman müşterilere sunabileceği açık bir platforma sahiptir.
- Yeni ve geniş müşteri kitlesine ulaşmak daha kolaydır.
- Ürün reklamları ve kampanyaları uygun maliyetlerde yapılır.
- Firma bilinirliği ve marka büyümesi daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir.
Sizde hemen bu gün hazır e-ticaret paketleri ile sitenizi açabilir bu dijital dünyanın içinde yerinizi alabilirsiniz.